Miksi valita headless CMS?

TeknologiaArvioitu lukuaika 2 min
Henkilökuva: Netta Arola

Netta Arola

23.3.2022

Headless CMS eli ”päätön” sisällönhallintajärjestelmä on nimensä mukaisesti ensisijaisesti sisällönhallintajärjestelmä. Se ei ota kantaa sisällön esitysmuotoon (head = pää), eikä täten aseta sille rajoituksia. Headless CMS ei ole mikään tuote tai yksittäinen järjestelmä, vaan toteutustapa.

Avainsanat:

VerkkopalvelutCMSHeadless

Headless pähkinänkuoressa

Jos et jostain syystä jaksa lukea koko kirjoitusta, ei hätää. Lue edes nämä 5 syytä valita Headless CMS:

 • Nopeus

 • Tietoturva

 • Skaalautuvuus

 • Integroitavuus

 • Sisällön helppo hallinta

Kiinnostuitko? Sukelletaan hieman syvemmälle.

Monilla yrityksillä on käytössä ns. monoliittisia CMS-järjestelmiä kuten Wordpress tai Drupal, jossa sisältöä ja asiakkaille näkyvää käyttöliittymää hallinnoidaan yhdestä paikasta. Wordpressin kaltaiset järjestelmät ovat käteviä ja kustannustehokkaita ratkaisuja esimerkiksi pk-yrityksille, joiden verkkopalvelutarpeet sekä investointikyky ovat pienehköt. Yritysten kasvaessa verkkopalveluiden tarpeet kuitenkin kasvavat myös ja asiakkaat alasta riippumatta ottavat käyttöön uusia digitaalisia kosketuspisteitä kuten älylaitteita ja äänikomentoja.

Hädässä vanhaa järjestelmää ruvetaan laastaroimaan ja parantamaan lukemattomilla lisäosilla eli plugareilla sekä räätälöidyillä ratkaisuilla. Kaikki lisäosat ja erikoisratkaisut, joilla järjestelmän rajallisuutta pyritään laajentamaan, hidastavat sivustoa ja monimutkaistavat sen hallintaa sekä ylläpitoa. Ne myös avaavat ikäviä takaovia kyberhyökkäyksille, sillä päivittämättömät lisäosat ovat tietoturvariski. Jossain vaiheessa koossa saattaa olla huojuvaa tornia muistuttava rakennelma, josta ei voi ottaa yhtään palikkaa pois ilman, että koko torni hajoaa.

Headless CMS

Headless CMS pähkinänkuoressa

 • Toteutustapa on suunniteltu sisällönhallinta edellä.

 • Sisältörakenteet, -mallit ja -tyypit ovat vapaasti luotavissa yrityksen tarpeisiin. Sivujen tai näkymien sijaan sisällönhallinnassa työskennellään pääasiassa sisältötyyppien, esimerkiksi artikkeleiden, tuotteiden, palveluiden, henkilöiden tai tapahtumien, kanssa.

 • Jos sisällöistä halutaan rakentaa verkkosivut, sisällönhallintatyökalun kaveriksi valitaan usein sivustogeneraattori. Generaattorin tehtävänä on yhdistää määritelty visuaalisuus sekä sisällöt salamannopeudella lataaviksi, hakukoneoptimoiduiksi sekä saavutettaviksi verkkonäkymiksi.

 • Samaa sisältöä voidaan käyttää rajapinnan kautta moneen eri tarkoitukseen kuten sivustolle, verkkokauppaan, sisäisiin järjestelmiin, sovelluksiin, älylaitteisiin ja vaikkapa myymälöiden screeneihin. Kaikki yhdestä lähteestä ilman toistoa.

 • Headless CMS on luotu integroimista varten. Integroi CRM, PIM, SAP, HRM ja kaikki muutkin kirjainyhdistelmät.

 • Headless –arkkitehtuuri on joustava. Kokonaisuuteen voidaan valita omat suosikkipalvelut esimerkiksi hostaukseen ja jos mieli muuttuu, niitä voidaan vaihtaa hyvinkin pienellä vaivalla!

Mikä tekee Headless CMS -toteutuksesta nopean ja tietoturvallisen?

Sivustogeneraattorin avulla voidaan määritellä, että verkkopalvelu näyttää kävijöille staattista, esirenderöityä versiota datasta. Valmiiksi renderöity sivusto ei siis rakenna ja lataa itseään kävijän kliksutellessa eri elementtejä. Lisäksi sivuille valitaan vain juuri oikeat asiat ladattavaksi; kuvat optimoidussa tiedostomuodossa ja sopivassa koossa sekä vain se data ja koodi mitä kyseisellä sivulla tarvitaan. Juuri nämä ominaisuudet tekevät headless-sivustoista niin nopeita. Tarvittaessa staattisiin sivustoihin voidaan yhdistää myös dynaamisesti tietoa hakevia elementtejä.

Perinteiset CMS:t tuottavat taas dynaamisia sivustoja, jotka lataavat sivuja reaaliajassa palvelimelta. Ongelmiin dynaamisissa sivuissa joudutaan juuri silloin, kun sivuston latautuminen ja sisältöjen hallinta on hidasta.

Koska sisältö sijaitsee omassa järjestelmässään ja asiakkaille näkyvä visuaalinen käyttöliittymä omassa järjestelmässään, hyökkäykset palveluun ovat harvinaisia. Sisällöt haetaan hallinnasta rajapintojen avulla eikä muodosteta suoria yhteyksiä tietokantoihin. Headless-sisällön hallintanäkymä on myös eri palvelimella kuin sen sisällöistä generoidut palvelut.

Mielikuvituksen vapautta ja vastuuta

Headless CMS ja sivustogenerointi tarjoaa yrityksille (ja Nitron kaltaisille hybriditoimistoille) vapaat kädet suunnitella juuri sellaisen verkkopalvelun, jonka haluatte. Toteutusta ei rajoita teemat tai templatet, jotka on saneltu jostakin ylempää. Esimerkiksi verkkopalvelun käyttökokemus, saavutettavuus ja hakukoneoptimointi voidaan viedä aivan uudelle tasolle.

Koska kädet ovat vapaat ja apupyörät viskattu varastoon, tarjoaa Headless vastuun ja vapauden suunnitella ensiluokkaisia asiakaskokemuksia sivustokävijöille. Headless CMS yhdistettynä syvälliseen asiakastutkimukseen, analyyseihin sekä UX- UI-suunnitteluun takaa taatusti aikaa kestäviä ja yritystä kasvattavia verkkoratkaisuja.

Henkilökuva: Netta Arola

Netta on UX-suunnittelija ja palvelumuotoilija, jonka kiinnostuksen kohteena on parantaa digitaalisten palveluiden käyttökokemusta ja nostaa muotoiluajattelua suunnittelun keskiöön.

Netta Arola

UX Designer